top of page

Banánové lievančeky s kiwi dipom

Už od malička mi prezreté banány nejako nešmakujú. Ale ako sa vraví: “dobrá gazdinka kvôli pierku aj plot preskočí”, tiež nemám rada, keď sa niečo len tak vyhadzuje. Ak máte teda doma pár banánov, ktoré už majú hnedé bodky, sú prezreté a mäkké a nechcete ich vyhadzovať, mám pre vás úžasné riešenie: spáchajte z nich lievance.


Nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád. Mne sa podarilo k nim vymyslieť aj kiwi dip, pretože už aj tie kiwi potrebovali nájsť svoje životné uplatnenie. Navyše prezreté banány sú veľmi sladké, a preto nie je potrebné dezert prisladzovať. Takto získate aj chutný dezertík pre celiatikov. Príprava trvá iba pár minút a ešte rýchlejšie sa lievance zjedia 🙂

Banánové lievančeky s kiwi dipom

Serves: 4

Cooking Time: 10 min

Ingredients

  1. 2 prezreté banány

  2. 1 vajce

  3. mandľová alebo pohánková múka (môže byť, aj nemusí)

  4. štipka soli

  5. štipka sódy bicarbony

  6. 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

  7. maslo alebo tuk na vyprážanie

Instructions

1

Prezreté banány rozmixujeme, pridáme vajce, soľ, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu.

2

Vypracujeme hladké cestíčko a necháme ho pár minút oddychovať.

3

Na lievanečníku si rozohrejme maslo a vyprážame lievančeky. Jeden lievanček vyjde asi na jednu polievkovú lyžicu cesta.

4

Vyprážame z oboch strán do zlatista a odložíme ich na teplé miesto.

5

Nakrájané kiwi, agáve alebo med a jogurt alebo cream cheese si rozmixujeme na dip.

6

Lievančeky prelejeme dipom alebo nuttelou, a podávame s čerstvým ovocím.

7

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Ak sa pri príprave cesto príliš leje a je riedke, doporučujem zahustiť ho hladkou mandľovou alebo pohánkovou múkou.

bottom of page