Už od malička mi prezreté banány nejako nešmakujú. Ale ako sa vraví: “dobrá gazdinka kvôli pierku aj plot preskočí”, tiež nemám rada, keď sa niečo len tak vyhadzuje. Ak máte teda doma pár banánov, ktoré už majú hnedé bodky, sú prezreté a mäkké a nechcete ich vyhadzovať, mám pre vás úžasné riešenie: spáchajte z nich lievance.
Nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád. Mne sa podarilo k nim vymyslieť aj kiwi dip, pretože už aj tie kiwi potrebovali nájsť svoje životné uplatnenie. Navyše prezreté banány sú veľmi sladké, a preto nie je potrebné dezert prisladzovať. Takto získate aj chutný dezertík pre celiatikov. Príprava trvá iba pár minút a ešte rýchlejšie sa lievance zjedia 🙂
Banánové lievančeky s kiwi dipom
Serves: 4
Cooking Time: 10 min
Ingredients
2 prezreté banány
1 vajce
mandľová alebo pohánková múka (môže byť, aj nemusí)
štipka soli
štipka sódy bicarbony
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
maslo alebo tuk na vyprážanie
Instructions
1
Prezreté banány rozmixujeme, pridáme vajce, soľ, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu.
2
Vypracujeme hladké cestíčko a necháme ho pár minút oddychovať.
3
Na lievanečníku si rozohrejme maslo a vyprážame lievančeky. Jeden lievanček vyjde asi na jednu polievkovú lyžicu cesta.
4
Vyprážame z oboch strán do zlatista a odložíme ich na teplé miesto.
5
Nakrájané kiwi, agáve alebo med a jogurt alebo cream cheese si rozmixujeme na dip.
6
Lievančeky prelejeme dipom alebo nuttelou, a podávame s čerstvým ovocím.
7
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak sa pri príprave cesto príliš leje a je riedke, doporučujem zahustiť ho hladkou mandľovou alebo pohánkovou múkou.