Domáci jogurt je jedna z najlepších vecí, ktorú môžete pre svoju domácnosť, rodinu, ale aj peňaženku urobiť. Tento rýchly návod na jeho výrobu ju verím zachráni.
Poznáte to? Jedného dňa sa vám zrazu začne zdať že potraviny vo vašej chladničke buď vaporizovali, alebo si začnete o sebe myslieť že trpíte sklerózou? Veď ešte pred chvíľou tu bola šunka, syr, zelenina, jogurty…. Nie, žiadna mágia sa nekoná. Máte jednoducho doma všežravku obecnú (lat. teenagerus totalus) a tá pojme do seba všetko, čo ešte nezačína kvitnúť penicilínom a nedostalo nohy 😀
I keď nie sme zrovna maniaci na jogurty, občas sa od mojich detvákov vyskytnú požiadavky typu “na raňajky si prosím 4 pribináčky”. A preto robím domáce jogurty. Asi to je dedičné, lebo moja mama je chemička, a jej diplomovka bola zameraná na jogurtové kultúry. Pamätám si, ako mi rozprávala, že vždy keď prišla do labáku, tak jej kamaráti-spolužiaci všetko “sežrali”, čo by nevadilo, keby nešlo o predmet jej diplomovky 🙂 Ale zato bola populárna. Nakŕmila polovicu chemicko-technologickej fakulty a nakoniec ju aj úspešne ukončila.
Pre tento recept budete potrebovať JOGURTOVAČ. Nie je však nič jednoduchšie, ako si ho zadovážiť, pretože tie najviac jednoduché verzie kúpite už od 20 EUR. Náklady na jeho kúpu pokryjete už za pár “jogurtov” 🙂
Domáci biely jogurt
Serves: 7
Cooking Time: 8 hod
Ingredients
1 l plnotučného mlieka
1 biely probiotický jogurt
Instructions
1
Mlieko vylejeme do čistého hrnca, a jemne zohrejeme na max. 45 stupňov.
2
Do mlieka vmiešame jogurt tak, aby v ňom neostali hrudky.
3
Zmesou plníme jogurtové poháriky a ukladáme do jogurtovača.
4
Necháme zrieť v zapnutom jogurtovači 8 hodín.
5
Keď sú jogurty vyzreté, je potrebné ich poriadne schladiť v chladničke aspon 2 hodiny, kým sú pripravené na konzumáciu.
6
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Jogurtovač je vlastne uzavretá nádoba, ktorá hreje jogurty teplotou 45 stupňov. Spôsobuje to rast jogurtovej kultúry v mlieku. Ak máte radi ochutené jogurty, skúste pridať vaše obľúbené ovocie. Experimentujte aj s typom probiotického jogurtu. Ten svoj najobľúbenejší určite čoskoro nájdete 🙂