top of page

Hustá hokkaido polievka z jesennej úrody

Nikdy nezabudnem na prvé lyžovanie na Semmeringu, a návštevu “Gasthof-u” kde som si na zahriatie dala nielen Marillenschnaps, ale aj hustú krémovú tekvicovú polievku. Podávajú ju tam doteraz (aj toho marhuľového šnapsu je tam požehnane) a k nej obrovitánsky krajec domáceho chleba.


Kým som sa dopracovala aspoň k podobnej verzii tejto lyžiarskej polievky, vyskúšala som veľa druhov tekvíc. Dá sa urobiť z akejkoľvek dozretej jedlej tekvice, avšak z odrôd je najchutnejšia hokkaido. Tá obsahuje veľa betakaroténu, je tiež bohatá na vitamíny C, E, vitamíny skupiny B a je natrieskaná draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Jej dužinu nezahadzujte, obsahuje semienka, ktoré keď usušíte, môžete ich zasadiť. Alebo ich možete upiecť a máte fajnový večerný snack.

Táto polievka je naozaj veľmi sýta a môžete ju jesť aj ako samostatné jedlo. Nezabudnite si k nej prisypať semiačka, opečený chlieb, a zapiť napríklad aj tým šnapsom 🙂

Hustá hokkaido polievka z jesennej úrody

Serves: 10

Cooking Time: 30 min

Ingredients

  1. 1 nadrobno nakrájaná cibuľa (môže byť aj jarná cibuľka)

  2. olej alebo bravčová masť

  3. 1kg tekvice hokkaido (alebo inej žltej dozretej tekvice)

  4. soľ

  5. mleté čierne korenie

  6. mletá červená paprika

  7. 2 dcl smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany

  8. Tekvicové semiačka, opražený chlieb a tekvicový olej na dozdobenie

Instructions

1

Tekvicu umyjeme, prekrojíme a vnútornú dužinu vydlabeme.

2

Na tuku spražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu.

3

Zmes posolíme, pokoreníme a ešte minútu-dve opekáme.

4

Celú zmes podlejeme vodou tak, aby ju celú prekryla.

5

Polievku zakryjeme pokrievkou a necháme zovrieť.

6

o zovretí stiahneme oheň na minimum a necháme ešte približne 20 minút variť do úplného zmäknutia tekvice.

7

Keď je tekvica mäkká, odstavíme a ponorným mixérom vymixujeme do hladkého krému.

8

Znova postavíme na oheň a pridáme smotanu, ktorá krém zjemní a zároveň zriedi.

9

Polievku podávame s opraženými tekvicovými semienkami, opraženým chlebíkom, alebo pár kvapkami tekvicového oleja.

10

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Hokkaido sa nešúpe. Jej šupka sa rýchlo a dobre rozvarí a dodáva polievke krásny oranžový "look".

Comments


bottom of page