Nikdy nezabudnem na prvé lyžovanie na Semmeringu, a návštevu “Gasthof-u” kde som si na zahriatie dala nielen Marillenschnaps, ale aj hustú krémovú tekvicovú polievku. Podávajú ju tam doteraz (aj toho marhuľového šnapsu je tam požehnane) a k nej obrovitánsky krajec domáceho chleba.
Kým som sa dopracovala aspoň k podobnej verzii tejto lyžiarskej polievky, vyskúšala som veľa druhov tekvíc. Dá sa urobiť z akejkoľvek dozretej jedlej tekvice, avšak z odrôd je najchutnejšia hokkaido. Tá obsahuje veľa betakaroténu, je tiež bohatá na vitamíny C, E, vitamíny skupiny B a je natrieskaná draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Jej dužinu nezahadzujte, obsahuje semienka, ktoré keď usušíte, môžete ich zasadiť. Alebo ich možete upiecť a máte fajnový večerný snack.
Táto polievka je naozaj veľmi sýta a môžete ju jesť aj ako samostatné jedlo. Nezabudnite si k nej prisypať semiačka, opečený chlieb, a zapiť napríklad aj tým šnapsom 🙂
Hustá hokkaido polievka z jesennej úrody
Serves: 10
Cooking Time: 30 min
Ingredients
1 nadrobno nakrájaná cibuľa (môže byť aj jarná cibuľka)
olej alebo bravčová masť
1kg tekvice hokkaido (alebo inej žltej dozretej tekvice)
soľ
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
2 dcl smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany
Tekvicové semiačka, opražený chlieb a tekvicový olej na dozdobenie
Instructions
1
Tekvicu umyjeme, prekrojíme a vnútornú dužinu vydlabeme.
2
Na tuku spražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu.
3
Zmes posolíme, pokoreníme a ešte minútu-dve opekáme.
4
Celú zmes podlejeme vodou tak, aby ju celú prekryla.
5
Polievku zakryjeme pokrievkou a necháme zovrieť.
6
o zovretí stiahneme oheň na minimum a necháme ešte približne 20 minút variť do úplného zmäknutia tekvice.
7
Keď je tekvica mäkká, odstavíme a ponorným mixérom vymixujeme do hladkého krému.
8
Znova postavíme na oheň a pridáme smotanu, ktorá krém zjemní a zároveň zriedi.
9
Polievku podávame s opraženými tekvicovými semienkami, opraženým chlebíkom, alebo pár kvapkami tekvicového oleja.
10
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Hokkaido sa nešúpe. Jej šupka sa rýchlo a dobre rozvarí a dodáva polievke krásny oranžový "look".
Opmerkingen