Príprava 20 porcií vám zaberie 1 hodinu.
Suroviny:
500 g polohrubej múky 200 g masla alebo HERA 150 g práškového cukru 1 prášok do pečiva 1 vajce 1 dcl mlieka 500 g nastrúhaných jabĺk (bez šupky) – čerstvé alebo zavárané 2 vanilkové cukre a 2 škoricové cukre (alebo zmes 4 PL škorice a 2PL kryštáľového cukru) na posypanie jabĺk maslo a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Plech na pečenie si vymastíme a vysypeme polohrubou múkou. Na doske na váľanie cesta zmiešame suché suroviny: múku, cukor a prášok do pečiva. Nakopcujeme a v strede spravíme jamku (vyzerá to ako sympatická sopka), do ktorej rozklepneme vajíčko a dolejeme mlieko. Pri dolievaní mlieka jemne presýpame múčnou zmesou, aby sa nerozlialo po celej doske. Do zmesi nakoniec nakrájame maslo a rukami vypracujeme hladké cesto. Dáme odpočívať na 10 minút do chladničky a medzitým si pripravíme jablká a cukor na posypanie. Cesto vyberieme z chladničky a rozrežeme ho na dve časti. Dosku na váľanie cesta jemne pomúčime a valčekom vyvaľáme jednu časť cesta na veľkosť plechu. Natočíme ho na valček a prenesieme na plech. Na cesto rozvrstvíme jablká, posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom a zakryjeme druhou rozvaľkanou časťou cesta. Poprepichujeme vidličkou, aby sa na vrchu nerobili bubliny a cesto počas pečenia nepraskalo. Pečieme cca 20-30 minút. Ak je povrch pekne ružový, jablkové pyté je upečené. Servírujeme posypaný vanilkovým cukrom. Dobrú chuť s yedlom!
Rada na záver: ak sa vám cesto pri prenášaní na plech trhá, nezúfajte. Chce to troška praxe, kým to človek vychytá. Vyvaľkajte ho cez fóliu, ktorá vám ho udrží pokope, a ktorú po prenesení cesta na plech jednoducho odnímete.