top of page

Jarný zelený kus-kus

Je jar. Všetko je tak krásne zelené, že sa tomu nedá vyhnúť ani v kuchyni.


Kus-kus je univerzálna potravina, ktorá sa hodí na studenú, teplú, slanú aj sladkú kuchyňu. Je vhodná pre vegetariánov a ja osobne po kus-kuse siahnem zakaždým, keď neviem, čo od dobroty 😀 Vždy sa mi z neho podarí spáchať niečo chutné a hlavne rýchle. To je ďalšia výhoda kus-kusu: je hotový v priebehu 5 minút. Je dokonca obľúbený aj u detvákov. Proste je neodolateľný!

Tento recept som skúšala viackrát, a naposledy s množstvom zelenej zeleniny. Všetkému kraľovala zelená špargľa: veď je sezóna, a tá zelená špargľa sa nemusí šúpať (a.k.a. som lenivá gazdiná). Množstvo naschvál neuvádzam, lebo každý si pomer kus-kus a zelenina stanoví podľa vlastnej chuti. Tak isto, ak máte doma mandle, alebo píniové oriešky, stačí ich trošku opražiť, a posypať nimi toto rýchle jedlo, dodajú mu úplne iný rozmer. Skúste, neobanujete!

Jarný zelený kus-kus

Serves: 4

Cooking Time: 20 min

Ingredients

  1. kus-kus

  2. zelená špargľa

  3. zelené fazuľové lusky

  4. čerstvé špenátové listy

  5. medvedí cesnak

  6. zelený hrášok

  7. cesnak

  8. olivový olej

  9. parmezán

  10. opražené mandľové lupienky, alebo píniové oriešky

Instructions

1

Kus-kus si pripravíme podľa návodu.

2

Kus-kus nasypeme do misky, posolíme, a zalejeme vriacou vodou tak, aby hladina vody bola približne 1 cm nad hladinou kus-kusu.

3

Medzitým si očistíme a umyjeme všetku zeleninu.

4

Na širokej panvici rozohrejeme olivový olej na varenie, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a krátko restujeme.

5

Pridáme špargľu, fazuľové lusky a hrášok a restujeme ďalšie asi 2 minúty.

6

Do zmesi nasypeme špenátové listy a nakrájaný medvedí cesnak, a zase krátko restujeme pokým listy nezmäknú (stačí naozaj krátko, asi 2 minúty).

7

Pridáme zmäknutý kus-kus, odstavíme z ohňa a dobre premiešame.

8

Podávame s nastrúhaným parmezánom a opraženými mandľovými lupienkami alebo píniovými orieškami.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Zeleninu nerestujte dlho, nebude potom hnedozelená a príliš mäkká. Čaro tohto jedla je v čerstvosti. Trebo ho zjesť celé hneď, lebo ak stojí, bude vyzerať ako to moje na fotkách 🙁

Comments


bottom of page