Je jar. Všetko je tak krásne zelené, že sa tomu nedá vyhnúť ani v kuchyni.
Kus-kus je univerzálna potravina, ktorá sa hodí na studenú, teplú, slanú aj sladkú kuchyňu. Je vhodná pre vegetariánov a ja osobne po kus-kuse siahnem zakaždým, keď neviem, čo od dobroty 😀 Vždy sa mi z neho podarí spáchať niečo chutné a hlavne rýchle. To je ďalšia výhoda kus-kusu: je hotový v priebehu 5 minút. Je dokonca obľúbený aj u detvákov. Proste je neodolateľný!
Tento recept som skúšala viackrát, a naposledy s množstvom zelenej zeleniny. Všetkému kraľovala zelená špargľa: veď je sezóna, a tá zelená špargľa sa nemusí šúpať (a.k.a. som lenivá gazdiná). Množstvo naschvál neuvádzam, lebo každý si pomer kus-kus a zelenina stanoví podľa vlastnej chuti. Tak isto, ak máte doma mandle, alebo píniové oriešky, stačí ich trošku opražiť, a posypať nimi toto rýchle jedlo, dodajú mu úplne iný rozmer. Skúste, neobanujete!
Jarný zelený kus-kus
Serves: 4
Cooking Time: 20 min
Ingredients
kus-kus
zelená špargľa
zelené fazuľové lusky
čerstvé špenátové listy
medvedí cesnak
zelený hrášok
cesnak
olivový olej
parmezán
opražené mandľové lupienky, alebo píniové oriešky
Instructions
1
Kus-kus si pripravíme podľa návodu.
2
Kus-kus nasypeme do misky, posolíme, a zalejeme vriacou vodou tak, aby hladina vody bola približne 1 cm nad hladinou kus-kusu.
3
Medzitým si očistíme a umyjeme všetku zeleninu.
4
Na širokej panvici rozohrejeme olivový olej na varenie, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a krátko restujeme.
5
Pridáme špargľu, fazuľové lusky a hrášok a restujeme ďalšie asi 2 minúty.
6
Do zmesi nasypeme špenátové listy a nakrájaný medvedí cesnak, a zase krátko restujeme pokým listy nezmäknú (stačí naozaj krátko, asi 2 minúty).
7
Pridáme zmäknutý kus-kus, odstavíme z ohňa a dobre premiešame.
8
Podávame s nastrúhaným parmezánom a opraženými mandľovými lupienkami alebo píniovými orieškami.
9
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Zeleninu nerestujte dlho, nebude potom hnedozelená a príliš mäkká. Čaro tohto jedla je v čerstvosti. Trebo ho zjesť celé hneď, lebo ak stojí, bude vyzerať ako to moje na fotkách 🙁
Commenti