top of page

Kváskové buchty so slivkovým lekvárom

Príprava 24 porcií vám zaberie 10 hodín (vrátane kvasenia).

Suroviny:

Na rozkvas: 200 g hladkej múky 200 g vlažnej vody 2 PL (cca 50 g) aktívneho kvásku (môže byť aj ražný)

Na cesto: hotový rozkvas 500 g hladkej múky 150 g kryštálového cukru 180 ml vlažného mlieka 150 g roztopeného vlažného masla 2 vajíčka štipka soli slivkový lekvár

Na potretie a posypanie: 50 g roztopeného masla práškový cukor

Postup:

Večer pred pečením si pripravíme rozkvas z hladkej múky, vody a kvásku. Všetko dokopy zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cez noc pri izbovej teplote. Ráno k rozkvasu pridáme ďalšie ingrediencie: hladkú múku, kryštálový cukor, mlieko, maslo, vajcia a soľ. Vymiesime cesto, ktoré bude kompaktné a odliepa sa od stien misy. Misu s vymieseným cestom znova prikryjeme fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 hodiny. Vykvasené cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme (ideálne rezačom na pizzu) na 24 rovnakých kúskov. Pekáč si vymastíme maslom. Každý kúsok cesta roztlačíme na placku, naplníme slivkovým lekvárom, konce cesta stlačíme a vytvarujeme malú guľu. Vytvarované a naplnené buchty ukladáme na pekáč tak, aby boli jemne na sebe natlačené. Vždy ich z každej strany potrieme maslom. Takto uložené buchty v pekáči prikryjeme fóliou a znova necháme prekvasiť cca 2 hodiny. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Prekvasené buchty v pekáči pečieme 30 – 40 minút na strednej mriežke. Po vybratí ich znova potrieme maslom a vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Ak neviete, či máte rozkvas pripravený na zamiesenie cesta, alebo či už máte cesto pripravené na pečenie, skúste testy podľa rád zo stránky Koláče bez práce.

Komentarze


bottom of page