top of page

Maková torta s ovocím pre chatové popoludnie

Mak je jedna z mojich najobľúbenejších prísad. Hodí sa ako posýpka, mrvenička, dobre sa z neho pečie, a máte po ňom úžasne estetické zuby!


Keď sa spojí mak s akýmkoľvek ovocím, nemôže to dopadnúť zle! To som si povedala jedno popoludnie na chalupe, obrala ríbezle a vyšla z toho torta ako lusk! Je sýta, a mak v nej vám dodá pohodu a kopu železa. Tento recept je vhodný aj pre celiatikov, nezabudnite však použiť len čistý mak (nie predmletý kupovaný, ktorý môže obsahovať stopy lepku). Použite tortovú formu s 26 cm priemerom, alebo menší pekáč. Ak nemáte ríbezle, v pohodičke môžete použiť marhule, ostružiny, maliny, alebo višne, hlavne nech je to kyselô 🙂

Maková torta s ovocím pre chatové popoludnie

Serves: 10

Cooking Time: 1 hod

Ingredients

  1. Korpus:

  2. 4 vajcia

  3. 3 PL javorového sirupu alebo medu

  4. 2 prezreté rozmixované banány

  5. 3 PL kokosového mlieka

  6. 100 g mandľovej múky

  7. 200 g mletého maku

  8. 1 ČL sódy bicarbony

  9. 1 ČL citrónovej šťavy

  10. Krém:

  11. 500 g mascarpone

  12. 100 g zmäknutého masla

  13. 2 PL sirupu agáve alebo medu

  14. nastrúhaná kôra z 1 citróna

  15. šťava z 1 citróna

  16. 200 g sezónneho ovocia (ríbezle, marhule, alebo ostružiny)

Instructions

1

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.

2

Žĺtka z vajec zmixujeme s banánmi a s javorovým sirupom (alebo medom).

3

Pridáme kokosové mlieko a mandľovú múku, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu. Jemne premiešame.

4

Vyšľaháme bielka a pridáme ich do zmesi spolu s pomletým makom. Znova jemne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.

5

Vylejeme do pripravenej tortovej formy a dáme piecť cca 30 minút.

6

Po upečení tortu necháme úplne vychladnúť a vyklopíme ju na podnos.

7

Vyšľaháme mascarpone s maslom, citrónovou kôrou, šťavou a s agáve sirupom. Sirup môžete nahradiť aj medom.

8

Krém natrieme na vychladnutú makovú tortu.

9

Ozdobíme sezónnym ovocím.

10

Dobrú chuť s yedlom!

bottom of page