Mak je jedna z mojich najobľúbenejších prísad. Hodí sa ako posýpka, mrvenička, dobre sa z neho pečie, a máte po ňom úžasne estetické zuby!
Keď sa spojí mak s akýmkoľvek ovocím, nemôže to dopadnúť zle! To som si povedala jedno popoludnie na chalupe, obrala ríbezle a vyšla z toho torta ako lusk! Je sýta, a mak v nej vám dodá pohodu a kopu železa. Tento recept je vhodný aj pre celiatikov, nezabudnite však použiť len čistý mak (nie predmletý kupovaný, ktorý môže obsahovať stopy lepku). Použite tortovú formu s 26 cm priemerom, alebo menší pekáč. Ak nemáte ríbezle, v pohodičke môžete použiť marhule, ostružiny, maliny, alebo višne, hlavne nech je to kyselô 🙂
Maková torta s ovocím pre chatové popoludnie
Serves: 10
Cooking Time: 1 hod
Ingredients
Korpus:
4 vajcia
3 PL javorového sirupu alebo medu
2 prezreté rozmixované banány
3 PL kokosového mlieka
100 g mandľovej múky
200 g mletého maku
1 ČL sódy bicarbony
1 ČL citrónovej šťavy
Krém:
500 g mascarpone
100 g zmäknutého masla
2 PL sirupu agáve alebo medu
nastrúhaná kôra z 1 citróna
šťava z 1 citróna
200 g sezónneho ovocia (ríbezle, marhule, alebo ostružiny)
Instructions
1
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
2
Žĺtka z vajec zmixujeme s banánmi a s javorovým sirupom (alebo medom).
3
Pridáme kokosové mlieko a mandľovú múku, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu. Jemne premiešame.
4
Vyšľaháme bielka a pridáme ich do zmesi spolu s pomletým makom. Znova jemne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
5
Vylejeme do pripravenej tortovej formy a dáme piecť cca 30 minút.
6
Po upečení tortu necháme úplne vychladnúť a vyklopíme ju na podnos.
7
Vyšľaháme mascarpone s maslom, citrónovou kôrou, šťavou a s agáve sirupom. Sirup môžete nahradiť aj medom.
8
Krém natrieme na vychladnutú makovú tortu.
9
Ozdobíme sezónnym ovocím.
10
Dobrú chuť s yedlom!