Príprava asi 80 kúskov vám zaberie 2 – 3 hodiny.
Suroviny:
Na kornútky: 7 bielkov 10 dkg mletých mandlí (bez šupky) 25,5 dkg práškového cukru 12 – 15 dkg hladkej múly
Na krém: 6 vajec 30 dkg kryštáľového cukru 60 dkg zmäknutého masla (izbová teplota) 4 PL kakaa 2 vanilkové cukre
Ďalej potrebujeme: papierové kornútky, ktoré použijeme ako formu maslo a hladkú múku na vymastenie a vysypanie plechov
Postup:
Na začiatok si vyrobíme z tvrdého papiera (ideálne čo najmenej savého) asi 10 ks papierových kornútov. Návod na ich výrobu nájdete napríklad aj TU. Môžete si kúpiť formy aj v obchode, tie sú však väčšinou kovové a po použití pomalšie chladnú. Preto sú lepšie papierové. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Najemno pomleté mandle zmiešame s práškovým cukrom a hladkou múkou do hladkej zmesi, ktorá sa jemne leje (konzistenciou pripomína hustejší sirup). Necháme postáť. Medzitým ako cesto “sadá” si pripravíme plytké pekáče, ktoré si vymažeme maslom alebo Herou, vysypeme hladkou múkou (cca 1-2 mm vrstva múky bude stačiť) a pohárom s priemerom cca 10 cm si vytlačíme na každý plech kolieska do ktorých potom budeme liať cesto. Na klasický plech to vychádza asi 8-9 koliesok. Do každého kolieska vlejeme asi 1 PL cesta. Pred každým liatím na plech, cesto v miske premiešajte, pretože mandle v ňom pomleté majú tendenciu sadať na dno. Guľatým príborovým nožom tvarujeme v rámci kolieska tenučké placky, ktoré nemajú na hrúbku viac ako 0,5 mm. Je to piplačka a chce to troška cviku. Každý plech pečieme vo vyhriatej rúre asi 10 – 12 minút. Akonáhle placky začnú ružovieť, je potrebné ich za horúca rýchlo povkladať do kornútov a nechať v nich vychladnúť. Tak získajú svoj kornútkový tvar. Počas toho, ako jedna várka chladne, sa môže piecť ďaľšia várka v rúre. Preto je dobré mať pripravených viacero pekáčov naraz. Keď sú kornútky hotové, pripravíme si krém. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Medzitým šľaháme nad parou celé vajíčka s vanilkou a cukrom. Je dobré použiť keramickú alebo sklenenú misku, ktorá skvele vedie teplo po celom svojom povrchu. Cukor je potrebné počas šlahania prisypávať postupne, aby sa vajcia “nezdrcli” a šľahať ich ručne takouto metličkou. Celé to trvá asi 15 – 20 minút, vajíčka musia byť vlastne nad parou uvarené. Vyšľahaná vaječná zmes je husté a napenená a takmer dvojnásobne väčšia ako na začiatku. Vďaka cukru v nej sa jemne lepí na okraje misky. Misku s vaječnou zmesou po vyšľahaní vložíme ešte za horúca chladiť do studenej vody. Medzitým si vymiešame maslo a kakao. Do maslovo-kakaovej zmesi postupne primiešavame vychladenú vaječnú zmes. Celý krém je nadýchaný ako pena. Ak je príliš riedky, nechajte ho pár minút pred plnením kornútkov schladiť v chladničke. Kornúty plníme klasickou cukrárenskou plničkou, ktorá sa používa na zdobenie tort, alebo zákuskov. Takto pripravené Mandľové kornútky vydržia v chladničke asi týždeň. Zjedia sa však óóóveľa skôr 🙂 Dobrú chuť s yedlom!
Rada na záver: Ak máte pocit, že je krém málo sladký, je dobré do neho zamiešať troška práškového cukru. Ak je príliš sladký, je dobré pridať kakao.
Comentarios