Dostala som skvelú knihu od mojej skvelej sestričky 🙂 Food Blog Slovakia. Z mnohých receptov ktoré v nej sú, som si ako prvé na skúšku vybrala Chocolate Therapy Cupcakes od Giraffe Bakery. Jednoducho preto, že môj drahý mal narodky. A jednoducho preto, že čokoládu miluje.
Toto su moje prvé cupcakes, ktoré som v živote ochutnala. A Giraffe Bakery veru nastavili latku poriadne vysoko! Niežeby ostatné cupcakes, ktoré som potom jedla neboli dobré, ale tieto, práve tieto čokoládovo-terapeutické sú naj! Keď som teda listovala spomínanou knihou, viete si predstaviť ako som sa potešila receptu na ne. A keďže môj manžel oslavoval narodeniny, nemohla som si nechať ujsť príležitosť ho prekvapiť niečim originálnym, keďže sfúkavaniu sviečok až tak neholduje 😀
Skúste si ich pripraviť podľa mojej modifikácie. Krém som robila podľa svojho receptu na francúzsky krém, keďže ganache v pôvodnom recpte bolo pre mňa a náš jednoduchý mixér ťažko uskutočniteľné. Napriek tomu však cupcakes mali úspech a boli vraj lepšie ako ktorákoľvek narodeninová torta 😀
Narodeninové čokoládové cupcakes podľa Giraffe Bakery
Serves: 12
Cooking Time: 1,5 hod
Ingredients
Cesto:
120 g kryštálového cukru
50 g masla
1 vajce
200 g kyslej smotany (ja som použila 100 g kyslej smotany a 100g acidka)
100 g polohrubej múky
1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
20 g kakaa
50 g 70% čokolády
Krém:
3 šľahačkové smotany
3 čokolády na varenie
3 vanilkové cukre
Instructions
1
Rúru si predhrejeme na 160 stupňov.
2
V jednej miske zmiešame maslo a cukor, pridáme žĺtok, neskôr kyslú smotanu a acidko.
3
K zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, soľ a kakao.
4
Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a vmiešame do cesta.
5
V druhej miske vymiešame bielok so štipkou soli do pevného snehu.
6
Jemne premiešame s čokoládovou zmesou, aby sa všetky ingrediencie spojili.
7
Do formy na cupcakes vložíme košíčky na pečenie cupcakes a plníme ich cestom tak, aby neboli naplnené úplne po okraj.
8
Pečieme cca 15 minút.
9
Počas toho ako sa cupcakes pečú a chladnú si pripravíme krém. Môžete si ho však uvariť aj deň vopred.
10
Do väčšieho hrnca vylejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a vysypeme vanilkový cukor. Za stáleho miešania na miernom ohni necháme krém zovrieť a odstavíme.
11
Pár krát ešte premiešame, a vložíme do chladničky úplne vychladnúť.
12
Studený krém vyšlaháme tak, ako keď šľaháme šľhačku.
13
Vychladnuté cupcakes zdobíme vyšľahaným krémom pomocou zdobičky, alebo cukrárskeho vrecka.
14
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Keď šľaháte francúzsky krém, dajte si pozor, aby ste ho neprešľahali.