top of page

Netradičná paella na slovenský spôsob

Paella je španielske národné jedlo. Je pripravovaná v obrovitánskej panvici, a obsahuje zväčša dary mora, a rôzne morské potvorky. Pre našinca vcelku exotika pokiaľ nie je príliš na “rybacinu”. Táto verzia je však viac slovenská a chutí rovnako skvele.


Istý populárny portál pre mamičky má pre svojich zamestnancov ako benefit vlastného kuchára. Nikam sa nechodí do táckarne na obedy, ale pekne všetci zbehnú o pol jednej do jedálne a šmakujú si tam splendidné jedlá od výmyslu sveta. Kuchár Ľuboš je pre mňa vzorom dokonalosti v kuchyni. Keď som jedla jeho paellu, ako nie veľký priaznivec “rybaciny” som bola naozaj veľmi milo prekvapená, čo všetko sa dá s týmto jedlom vymyslieť. Pokiaľ sa naozaj zdráhate rýb, stačí, ak ich v tomto recepte jednoducho vynecháte. Tá paella bude chutiť aj tak vynikajúco.

Netradičná paella na slovenský spôsob

Serves: 6

Cooking Time: 1 hod

Ingredients

  1. 500 g čerstvého lososa

  2. 500 g ryže guľatozrnnej

  3. 2 klobásky chorizo (alebo obyčajnej čabajky)

  4. bravčová masť alebo kokosový olej

  5. orech masla

  6. cibuľa

  7. cesnak

  8. červená paprika

  9. mleté čierne korenie

  10. kari

  11. kurkuma

  12. 500 ml vývaru

  13. zelené olivy

  14. cuketa

  15. paradajky

  16. žltá a červená paprika

  17. reďkovka

  18. brokolica

  19. citrón

  20. rukola

Instructions

1

Predhrejme si rúru na 180 stupňov.

2

Lososa umyjeme, pokrájame na väčšie kusy, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne opečieme na panvici na masle.

3

Po minútke-dvoch, keď je losos zatiahnutý, vnútri šťavnatý, vyberieme ho z panvice a výpek si ponecháme.

4

Vo veľkom hrnci si na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, pridáme klobásu, korenie a prudko opečieme.

5

Do tejto zmesi pridáme umytú usušenú ryžu a 1-2 minúty opekáme.

6

Ryžovú zmes zalejeme vývarom a necháme 2 minúty prevrieť. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 10-15 minút.

7

Nakrájame si zvyšnú umytú zeleninu na kocky (paprika, paradajky, cuketa, brokolica), jemne ich prudko opečieme vo výpeku z lososa.

8

Keď je ryža hotová, pridáme do nej opraženú zeleninu, lososa, nakrájame olivy a pridáme rukolu. Jemne premiešame, aby sa losos úplne nerozpadol.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Ak nemáte intergalakticky veľkú panvicu, doporučujem všetko zmiešať na záver a jednotlivé časti variť samostatne.

Comments


bottom of page