Paella je španielske národné jedlo. Je pripravovaná v obrovitánskej panvici, a obsahuje zväčša dary mora, a rôzne morské potvorky. Pre našinca vcelku exotika pokiaľ nie je príliš na “rybacinu”. Táto verzia je však viac slovenská a chutí rovnako skvele.
Istý populárny portál pre mamičky má pre svojich zamestnancov ako benefit vlastného kuchára. Nikam sa nechodí do táckarne na obedy, ale pekne všetci zbehnú o pol jednej do jedálne a šmakujú si tam splendidné jedlá od výmyslu sveta. Kuchár Ľuboš je pre mňa vzorom dokonalosti v kuchyni. Keď som jedla jeho paellu, ako nie veľký priaznivec “rybaciny” som bola naozaj veľmi milo prekvapená, čo všetko sa dá s týmto jedlom vymyslieť. Pokiaľ sa naozaj zdráhate rýb, stačí, ak ich v tomto recepte jednoducho vynecháte. Tá paella bude chutiť aj tak vynikajúco.
Netradičná paella na slovenský spôsob
Serves: 6
Cooking Time: 1 hod
Ingredients
500 g čerstvého lososa
500 g ryže guľatozrnnej
2 klobásky chorizo (alebo obyčajnej čabajky)
bravčová masť alebo kokosový olej
orech masla
cibuľa
cesnak
červená paprika
mleté čierne korenie
kari
kurkuma
500 ml vývaru
zelené olivy
cuketa
paradajky
žltá a červená paprika
reďkovka
brokolica
citrón
rukola
Instructions
1
Predhrejme si rúru na 180 stupňov.
2
Lososa umyjeme, pokrájame na väčšie kusy, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne opečieme na panvici na masle.
3
Po minútke-dvoch, keď je losos zatiahnutý, vnútri šťavnatý, vyberieme ho z panvice a výpek si ponecháme.
4
Vo veľkom hrnci si na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, pridáme klobásu, korenie a prudko opečieme.
5
Do tejto zmesi pridáme umytú usušenú ryžu a 1-2 minúty opekáme.
6
Ryžovú zmes zalejeme vývarom a necháme 2 minúty prevrieť. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 10-15 minút.
7
Nakrájame si zvyšnú umytú zeleninu na kocky (paprika, paradajky, cuketa, brokolica), jemne ich prudko opečieme vo výpeku z lososa.
8
Keď je ryža hotová, pridáme do nej opraženú zeleninu, lososa, nakrájame olivy a pridáme rukolu. Jemne premiešame, aby sa losos úplne nerozpadol.
9
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak nemáte intergalakticky veľkú panvicu, doporučujem všetko zmiešať na záver a jednotlivé časti variť samostatne.
Comments