Domáce ovsené keksy alebo ovsáky sú páradnou home-made alternatívou k tým kupovaným.
Tieto keksy pečiem už viac ako 10 rokov mojim detvákom. Zakaždým ich musím hamovať, aby ich nerozchytali z plechov ešte horúce 🙂 Keď som ich začala robievať, častokrát sa mi stalo, že som si nestihla dať ani jeden, a preto som neskôr začala zarábať dvojitú dávku cesta. Ale aj tak sa tieto keksíky zjedia takmer okamžite. Sú výborné na raňajky k jogurtu, alebo ovociu, a tak isto ako sladká desiata s ochuteným acidkom či kefírom.
Ovsené keksy
Serves: 30
Cooking Time: 1 hod
Ingredients
400 g ovsených vločiek
200 g polohrubej múky
200 g trstinového cukru
3 vajcia
1 ČL sódy bicarbony
1 škoricový cukor
1 vanilkový cukor
štipka soli
250 g tuku (HERA alebo kokosový olej)
125 g na malé kúsky nakrájanej čokolády na varenie
Instructions
1
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov.
2
Vo veľkej miske zmiešame najprv suché ingrediencie: vločky, múku, cukor, sódu bicarbonu, škoricový a vanilkový cukor, soľ a čokoládu.
3
Pridáme vajcia a tuk a rukou vymiešame konzistentnú hmotu.
4
Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý ukladáme rukou vytvarované placky v priemere asi 5 cm a hrubé asi 0,5 cm.
5
Dajte si pozor, aby keksy boli na plechu dostatočne ďaleko od seba, nakoľko pri pečení zväčšia svoj objem a mohli by sa navzájom zlepiť.
6
Pečieme cca 15 minút do zlatova.
7
Po vychladnutí servírujeme s jogurtom, alebo jogurtovým mliekom.
8
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak chcete, môžete miesto čokolády použiť aj sušené ovocie alebo oriešky.
Comments