top of page

Raňajková paleo granola namiesto müsli

Nie všetci (a najmä nie celiatici) môžu jesť obilniny. Jedna z mnohých náhrad, ktoré chutnou formou môže oživiť vaše raňajkové menu je paleo granola.


Tento recept som si zamilovala, keď som sa dobrovoľne podujala 6 týždňov jesť paleo. Spolu s viacerými spolubojovníkmi sme si navzájom zdieľali nielen recepty, ale hlavne pocity zo zmeny stravovacieho štýlu. Ako raňajkový müslimaniak som zúfalo hľadala náhrady, ktoré by zaplnili nielen žalúdok, ale uspokojili aj chuťové bunky. Táto granola ma teda tých 6 týždňov zachraňovala takmer denno-denne. Či už si ju dáte s kokosovým mliekom, alebo “zhrešíte” jogurtom bude vždy veľmi chutná.

Paleo raňajková granola namiesto müsli

Serves: 6

Cooking Time: 30 min

Ingredients

  1. 100 g nešúpaných a nesolených (raw) mandlí

  2. 100 g nešúpaných a nesolených (raw) kešu

  3. 100 g sušených sliviek (alebo hrozienok, či marhúľ)

  4. 20 g nepražených tekvicových semienok

  5. 20 g nepražených slnečnicových semienok

  6. 50 g kokosových hobliniek (alebo nesladený strúhaný kokos)

  7. 50 g kokosového oleja alebo ghee

  8. 2 PL medu alebo sirupu agáve

  9. 1 ČL vanilkovej esencie

  10. 1 ČL soli

Instructions

1

Rúru si predhrejeme na 130 stupňov.

2

Mandle, kešu a semienka vložíme do sekáčika (alebo food procesora) a zmixujeme na menšie kúsky.

3

V druhej miske si zmiešame rozohriaty kokosový olej (alebo ghee) s medom, vanilkovou esenciou a soľou.

4

Orechovú a tekutú zmes zmiešame dokopy a pridáme kokos a nakrájané vopred namočené slivky.

5

Zmes rozložíme na pekáč, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie.

6

Vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Počas pečenia občas premiešame, aby sa kúsky rovnomerne opiekli.

7

Upečenú a vychladnutú granolu uložíme do zatváracieho skla, alebo nádoby a spotrebujeme do týžňa.

8

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Oriešky môžete podľa chuti kombinovať. Sú dobré aj lieskovce, alebo makadamové orechy.

Commentaires


bottom of page