Nie všetci (a najmä nie celiatici) môžu jesť obilniny. Jedna z mnohých náhrad, ktoré chutnou formou môže oživiť vaše raňajkové menu je paleo granola.
Tento recept som si zamilovala, keď som sa dobrovoľne podujala 6 týždňov jesť paleo. Spolu s viacerými spolubojovníkmi sme si navzájom zdieľali nielen recepty, ale hlavne pocity zo zmeny stravovacieho štýlu. Ako raňajkový müslimaniak som zúfalo hľadala náhrady, ktoré by zaplnili nielen žalúdok, ale uspokojili aj chuťové bunky. Táto granola ma teda tých 6 týždňov zachraňovala takmer denno-denne. Či už si ju dáte s kokosovým mliekom, alebo “zhrešíte” jogurtom bude vždy veľmi chutná.
Paleo raňajková granola namiesto müsli
Serves: 6
Cooking Time: 30 min
Ingredients
100 g nešúpaných a nesolených (raw) mandlí
100 g nešúpaných a nesolených (raw) kešu
100 g sušených sliviek (alebo hrozienok, či marhúľ)
20 g nepražených tekvicových semienok
20 g nepražených slnečnicových semienok
50 g kokosových hobliniek (alebo nesladený strúhaný kokos)
50 g kokosového oleja alebo ghee
2 PL medu alebo sirupu agáve
1 ČL vanilkovej esencie
1 ČL soli
Instructions
1
Rúru si predhrejeme na 130 stupňov.
2
Mandle, kešu a semienka vložíme do sekáčika (alebo food procesora) a zmixujeme na menšie kúsky.
3
V druhej miske si zmiešame rozohriaty kokosový olej (alebo ghee) s medom, vanilkovou esenciou a soľou.
4
Orechovú a tekutú zmes zmiešame dokopy a pridáme kokos a nakrájané vopred namočené slivky.
5
Zmes rozložíme na pekáč, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie.
6
Vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Počas pečenia občas premiešame, aby sa kúsky rovnomerne opiekli.
7
Upečenú a vychladnutú granolu uložíme do zatváracieho skla, alebo nádoby a spotrebujeme do týžňa.
8
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Oriešky môžete podľa chuti kombinovať. Sú dobré aj lieskovce, alebo makadamové orechy.
Commentaires