Každý z nás to pozná: opica po prežúrovanej noci, alebo nedoliečená nádcha, teplota, tráviace ťažkosti. Všeliekom je vývar zo sliepky (alebo dobrého kuraťa). Je tak jednoduchý, že si ho uvaríte aj posediačky!
Ak polievky urobíte veľa, nevadí. Zvyšok si zamrazíte a dobrý liek je potom vždy poruke. Jej vôňa by presvedčila aj zarytého vegetariána, a keď do nej nahádžete sladkú karotku, tak sa jej najete do prasknutia. Recept je so všetkými surovinami pre ideálnu prípravu, ale ak vám niečo z nich chýba, nevadí, jednoducho tam nebude. Základom je hydina 🙂
Slepačia polievka pre dušu aj telo
Serves: 10
Cooking Time: 2 hod
Ingredients
500 g sliepky (môže byť celá polovica, alebo stehná, či trup)
300 g mrkvy (najlepšia je karotka)
200 g petržlenu aj s vňaťou
1 veľký kaleráb
1/4 kelu
1 stredne veľká cibuľa
1 stredne veľký zeler aj s vňaťou
1 menšia paprika
soľ
čierne korenie celé
solčanka alebo vegeta
Instructions
1
Mäso umyjeme a vložíme do veľkého hrnca alebo kuchty (niekto to volá aj papiňák alebo tlakový hrniec).
2
Pridáme ošúpanú a umytú zeleninu, vňať a zalejeme vodou po vrch.
3
Posolíme, pridáme cca 10 guličiek čierneho korenia a solčanku
4
Polievku varíme do zmäknutia mäsa, cca 2 hodiny. Ak máte sliepku, je lepšie ju nechať jemne vrieť aj 3 hodiny.
5
Keď je polievka uvarená, vyberieme mäso, zeleninu a vývar precedíme cez sitko.
6
Podávame s uvarenými niťovkami, alebo rezancami s čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou.
7
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Frk vývaru spočíva v pomalom miernom varení. Ak máte kuchtu, pomôže vám to dostať z mäska čo najviac.