top of page

Tekvicové rizoto

Rizoto je jedno z tých univerzálnych jedál, ktoré môžete robiť takmer s akoukoľvek zeleninou, alebo mäsom. Tentoraz u nás jackpot vyhrala tekvica hokkaido.


Rizotom rozhodne nie je to, na čo sme zvyknutí so školských jedální, a to ryža s mrazenou zeleninou a nastrúhaným eidamom. Rizoto sa varí zo špeciálnej ryže (napr. Arborio), a potrebujete k nej poctivý kurací, alebo zeleninový vývar a biele suché víno.

Moje prvé rizoto, ktoré som varila bolo s kuchyňou Lidla, a nebolo úplne podľa mojich predstáv. Ale neskôr som sa naučila správne odhadnúť pomer vývaru, ktorý treba do rizota liať tak, aby bolo práve al dente 🙂 Keď si však rizoto zamilujete, budete ho variť často a veľmi radi 🙂

Tekvicové rizoto

Serves: 6

Cooking Time: 45 min

Ingredients

  1. 400 g ryže arborio alebo inej ryže na rizoto

  2. 1 stredne veľká cibuľa

  3. olivový olej

  4. 2 dcl bieleho suchého vína

  5. soľ

  6. 1 l zeleninového vývaru

  7. 100 g grana padano parmezánu

  8. 50 g masla

  9. 1 menšia tekvica

  10. tekvicové semiačka

Instructions

1

Rúru si predhrejme na 180 stupňov.

2

Tekvicu si rozrežeme, vydlabeme, očistíme a približne 1/3 si odložíme na pečenie.

3

Túto 1/3 na pečenie pokrájame na drobné kocky, dáme na pekáč, posolíme, zakvapkáme olivovým olejom a pečieme do chrumkava.

4

Zvyšnú časť tekvice necháme rozvariť v 500 ml zeleninového vývaru.

5

Rozvarenú tekvicu rozmixujeme na kašu a dolejeme do nej zvyšný zeleninový vývar.

6

Na rozpálenom olivovom oleji si orestujeme najmeno nasekanú cibuľku, pridáme ryžu a chvíľu krátko restujeme na prudkom ohni.

7

Podlejeme suchým vínom, stiahneme oheň na mierny, posolíme a necháme chvíľu víno redukovať.

8

Túto zmes začneme priebežne podlievať rozmixovaným tekvicovým pyré so zeleninovým vývarom.

9

Ryžu vždy podlievame tak, aby bola hladina vývaru cca 0,5 cm nad ryžou a aby jemne vrela.

10

Tento celý proces trvá cca 20 minút, alebo dovtedy, kým je ryža uvarená al dente (nevadí, ak neminiete celý vývar).

11

Keď je ryža uvarená al dente, posypeme parmezánom, vložíme do zmesi maslo a premiešame.

12

Rizoto zakryjeme pokrievkou a necháme ešte pár minút oddychovať.

13

Servírujeme s opečenou zvyšnou tekvicou a praženými tekvicovými semiačkami.

14

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Takto isto môžete pripraviť aj cuketové alebo baklažánové rizoto.

Comentarios


bottom of page