Palacinky sú jedlo ktoré má rád každý. Sú prudko návykové, a preto prosím pripravovať s opatrnosťou. Labilnejším povahám nepomôže žiadna odvykačka, ak ich raz okúsia.
Okéj, mohla by som tomuto receptu dať lightmotív “Óda na palacinky”, ale nebudem predsa pátosová. Palacinky sme piekli vždy výsostne v piatok, keď som môjho starijocka bola vyzdvihnúť v práci. V tom čase bol veľký “jefe” a mal k dispozícii aj šoféra. V tie piatky ale so mňou šiel peši cez celú Miletičku až k nim domov, a po ceste sme sa zastavili kúpiť šľahačku, granko a bombičky do sifónu. A keď sme prišli domov, tak sme napiekli obrovské množstvo palaciniek na panvici starej ako Metuzalem. Palacinky sme obsypali tonami granka, džemu a šľahačky. Večer nám bolo ťažko a stará mamka nám naoko frflala, že keď je decko sprosté, aspoň starý forsajt by mohol mať rozum 🙂
Ako som rástla, starijocko šiel na dôchodok, palacinky som piekla skôr už len ja, a občas som na ne ako študák zabehla do Lacinky pod hlavnou stanicou. Kto nie je z Bratislavy, asi nevie, ale je to doteraz fungujúca top palacinkáreň s výdajným okienkom a neskutočným množstvom plniek na výber. Samé šmakiny! Nasladko, naslano, od výmyslu sveta. Furt je tam šóra, a aj po toľkých rokoch vychádzajú odtiaľ ľudia s monalisovským úsmevom na perách a čokoládovými fúzikmi (poniektorí aj nivovými).
Teraz ako mama povinne vypekám v “pauacinkové stredy”. Ak nestíhame, mávame palacinkové stredy aj vo štvrtok alebo v pondelok. Ale raz za týždeň musia byť. Je to niečo na čom podľa mňa stojí a padá moja kuchárska česť v očiach mojich detvákov. Keďže je to recept vcelku jednoduchý, až tak sa nebránim a raz za týždeň to dávam s gráciou. Postup, recept a celé to eldorádo okolo má už v malíčku aj mladší detvák. Ten svojich prvých 20 vajíčiek rozbil a namiešal aj so škrupinkou. Môj bratm ich dokonca otáča vo vzduchu, čo považujem za vrchol majstrovstva. Ak si ich teda pripravíte, garantujem vám vysokú závislosť, a prajem také pekné chvíle, aké pri nich spolu trávime aj my. Dospalacinkovania priatelia!
Vysoko návykové domáce palacinky
Serves: 30
Cooking Time: 45 min
Ingredients
2 dcl plnotučného mlieka
1 vajce
štipka soli
1 PL lyžica cukru, alebo sladidla podľa výberu
350 g hladkej múky
tuk na vyprážanie
Instructions
1
Do vlažného mlieka rozklepneme vajíčko, pridáme soľ, cukor a hladkú múku.
2
Rozmixujeme do hustého cestíčka, ktoré doriedime vodou podľa potreby.
3
Palacinkáreň rozohrejeme, potrieme tukom (ja používam kokosový olej) a lejeme rovnomerne po celej ploche cesto.
4
Opekáme z oboch strán cca minútu tak, aby palacinky jemne zhnedli.
5
Zdobíme džemom, tvarohom, grankom, šľahačkou, ovocím, proste všetkým podľa chuti a výmyslu sveta 🙂
6
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak sa vám palacinky na panvici trhajú, cesto môže byť príliš riedke. Prihustite ho hladkou múkou a skúšajte konzistenciu dovtedy, kým netrafíte "tú pravú orechovú".