top of page

Zázvorníky

Príprava asi 45 kúskov vám zaberie 45 minút.

Suroviny:

420g hladkej múky soľ 1 PL strúhaného zázvoru alebo zázvoru v prášku 1 PL mletej škorice 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška 3/4 ČL drveného klinčeka 1 prášok do pečiva 1 vajce 170 g zmäknutého masla 110 g hnedého cukru 170 g melasy

Postup: 

V miske si zmiešame najprv suché ingrediencie: preosiatu múku, soľ, zázvor, škoricu, muškátový orech, drvený klinček a prášok do pečiva. Odložíme nabok. V druhej miske si vymiešame maslo s cukrom cca 2 minúty. Potom pridáme vajce a melasu a miešame ďaľsích asi 5 minút kým nie je zmes kompaktná. Pridáme múčnu zmes a vymiesime hladké cesto. Vložíme do sáčku alebo zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny (ideálne na celú noc) do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pekáče si vyložíme papierom na pečenie. Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na pomúčenej doske na približne 3-5 mm hrúbku. Vykrojené zázvorníky pečieme 8-10 minút. Upečené sú na dotyk mäkké ako perníky. Môžeme ozdobiť zmesou z práškového cukru (200g) a citrónovej šťavy (2-3 PL). Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Ak máte radi výraznú perníkovú chuť, môžete prášok do pečiva nahradiť práškom do perníka.

bottom of page