top of page

Domáce marhuľové gule

Príprava 16 porcií vám zaberie 30 minút.

Suroviny:

Na cesto: 250 g jemného plnotučného tvarohu 1 vajíčko 20 PL detskej krupice

Na plnku: 16 tvrdších marhúľ vanilkový cukor

Na posýpku: mletý mak práškový cukor maslo

Postup: 

Tvaroh, vajce a krupicu vymiesime a necháme chvíľu odpočívať v chladničke. Marhule prekrojíme, vykôstkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať.mCesto vyberieme z chladničky, vyformujeme z neho valec, ktorý rozdelíme nožíkom na 16 rovnakých častí. Každú časť jemne prevaľkáme, aby sa vytvorila placka, ktorá dokáže obaliť marhuľu. Do stredu každej marhule (tam kde bola kedysi kôstka) nasypeme 1 čajovú lyžicu vanilkového cukru, marhuľu zatvoríme a obalíme cestom. Vytvarujeme do tvaru gule. Vo veľkom hrnci si necháme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď voda vrie, postupne do nej vkladáme ovocné gule tak, aby voda stále vrela. Ovocné gule sú uvarené, keď vyskáču na hladinu (cca 8-10 min, podľa veľkosti). Uvarené gule vyberieme a necháme odkvapkať cez sitko. Medzitým si zomelieme mak, ktorý zmiešame s práškovým cukrom. Ovocné gule podávame posypane makovou zmesou a poliate roztopeným maslom. Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Dobrou posýpkou sú aj pražené brezle: na roztopenom masle si upražíte strúhanku, ktorú ocukríte práškovým cukrom. Ak sa vám chce, urobte si viac ovocných gulí aj do zásoby. Keď si ich surové zamrazíte, stačí ich len z mrazáku priamo nahádzať do vriacej vody a máte ich hotové raz-dva 🙂

Comments


bottom of page