Bábovka je synonymom nedeľných popoludní s kakavkom u babky. Keď rozvoniava po celom dome, a vy si musíte brať ďaľší a ďaľší kúsok, kým sa bábovka nezje.
Príprava bábovky je jednoduchá a krátka, troška ťažšie je to s formou. Keď sa vám nechce vymazávať formu a vysypávať múkou (čo je základný predpoklad, aby sa cesto nelepilo), tak do formy jednoducho vylejte trošku oleja, aj to postačí. Bábovku môžete pripraviť obyčajnú, ale aj dvojfarebnú s prímesou kakaa, použiť na ňu rôzne polevy, alebo ozdoby. Aj keď sa vám trošku pripáli, je stále skvelá!
Mramorová bábovka pre nedeľné popoludnie s kakaom
Serves: 16
Cooking Time: 40 min
Ingredients
5 vajec
3 polievkové lyžice oleja
2 polievkové lyžice teplej vody
5 polievkových lyžíc práškového cukru
5 polievkových lyžíc polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
1 polievková lyžica kakaa
Instructions
1
Oddelíme žĺtka od bielok do dvoch samostatných misiek.
2
K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme z nich pevný sneh.
3
K žĺtkam pridáme cukor, vodu, olej a vymiešame ich.
4
K vymiešaným žĺtkam pridáme prášok do pečiva, múku a vyšľahané bielka.
5
Jemne premiešame, aby sa všetky časti dobre spojili.
6
Polovicu zmesi vylejeme do vymastenej a vymúčenej formy.
7
Do zvyšnej zmesi pridáme polievkovú lyžicu kakaa a opäť premiešame.
8
Kakaovú zmes vlejeme po celom obvode bábovkovej formy.
9
Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 30 minút.
10
Upečenú bábovku necháme vo forme vychladnúť, a až potom ju vyklopíme.
11
Posypeme práškovým cukrom, alebo ľubovoľnou polevou.
12
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Na upečenie dokonalej bábovky potrebujete bábovkovú formu. Začiatočníci však môžu začať s úplne obyčajným plechom 🙂
Comments