Príprava cca 16ks vám zaberie 2 hodiny.
Suroviny:
230 g mletých lieskovcov (200 g na cesto, 30 g na posypanie) 250 g kryštálového cukru 8 vajec 1 PL citrónovej šťavy 4 PL strúhanky 2 PL polohrubej múky štipka soli maslo a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie tortovej formy 1 varová čokoláda a 1 PL CERA alebo iný stužený tuk (alebo hotová čokoládová poleva)
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu si vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Najprv si spolu vyšľaháme bielka so štipkou soli, ktoré si odložíme nabod. Vo väčšej miske si vyšľaháme dobiela žĺtka, citrónovú šťavu a kryštálový cukor. Do tejto zmesi postupne metličkou jemne zamiešame sneh z bielkov, múku, 200 g orechov a strúhanku. Zľahka všetko premiešavame tak, aby cesto “nespadlo” a zmes bola konzistentná. Takto vypracované cesto vylejeme do tortovej formy a uhladíme. Dáme piecť na prvých cca 10 minút tak, aby sa torta zdvihla. Potom znížime na 160 stupňov a dopekáme cca 45 – 50 minút. Torta je hotová keď sa poklepkaním na povrch netrasie. Je dobré urobiť aj špáradlový test: pichnúť špáradlom do stredu, a pokiaľ na ňom nebude žiadne nalepené cesto, tak je torta upečená. Po vychladnutí tortu vyklopíme z formy a necháme úplne vychladnúť. Prerežeme na 3 časti a plníme polovičnou dávkou krému na mandľové kornútky. Zvyškom krému natrieme boky torty a obsypeme zvyšnými orechami. Vrch torty sa krémom nenatiera. Ten polejeme nakoniec čokoládovou polevou, alebo si v parnom kúpeli rozpustíme varovú čokoládu s CEROU a takto spravenú polevu vylejeme na tortu. Ak nám ostane krém, môžeme ozdobiť okraje torty, alebo niečo pekné do stredu torty napísať či nakresliť. Dobrú chuť s yedlom!
Rada na záver: Tortu zdobíme na povrchu až po vychladnutí čokoládovej polevy, inak by sa nám krém roztiekol. Ak chcete na tortu dávať sviečky, tak je dobré “držiaky” sviečok, alebo samotné sviečky zapichnúť tesne po vyliatí čokoládovej polevy. Ak máte veľké vajíčka, je lepšie použiť 7ks namiesto ôsmich.
댓글